17/03/2010

Zielona przekąska

zielona przekąska


Tą surówkę wymyśliłam niedawno. Jest to szybka i prosta przekąska, dostarczająca witaminy. Składa się z maleńkich cząstek surowego brokuła, 2 małych ogórków kiszonych, cebulki, szczypiorku, kiełków, ziół prowansalskich i polana olejem z pestek winogron lub słonecznikowym. Robi się ją w 5 minut, troche musi się przegryźć, żeby puściły soki. Ilość dla jednej osoby na raz.


Ogórek kiszony daje sałatce słone soki, surowy brokuł dostarcza enzymy, trochę ostrości od cebulki. Jem to codziennie na 2 śniadanie.


Nie mogłabym teraz jeść brokuły gotowane lub zapiekane. Najlepszy smak mają właśnie surowe. Prawie fizycznie czuję jak wchłaniam te witaminki. Moja odporność wzrasta!


Ostatnio dodaję też coś żółtego (blisko Wielkanoc) np. łyżkę kukurydzy lu jajko ugotowane na twardo. Pycha. Polecam.


 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz